header

woensdag 14 mei 2014

♥ Project keuken - deel 1

Zo, project keuken vordert al flink. Ik zal jullie even uitleggen wat we aan het doen zijn. Onze huidige keuken is door de vorige bewoners geplaatst. Heel erg netjes en vooral super praktisch. En praktisch... daar hou ik wel van! De keuken is nog te netjes en te goed om te vervangen en eerlijk gezegd hebben we daar nu ook even het geld niet voor over. Goed is goed, toch? Met de indeling zouden we toch ook niet heel veel anders kunnen en eigenlijk hoeft dat ook niet voor mij want dit werkt heel erg fijn zo. Ik heb heel veel bergruimte en die heb ik ook echt nodig haha. Mochten we ooit gaan verhuizen dan is het nog wel eens mijn droom om een prachtige 'nieuwe' keuken in stoere, sobere en landelijke stijl te ontwerpen maar voorlopig wonen we hier nog prima. 

Maar goed, de keuken: Praktisch, functioneel, netjes, goed, logisch ingedeeld, alle merkapparatuur werkt. Wat is er dan mis mee? Oké, ik vind de langwerpige grepen van geborsteld rvs wat opzichtig, maar op zich past het wel bij onze industriële inslag. De onderstellen van zowel de salontafel als de eettafel zijn ook van geborsteld rvs, zo ook onze grote Riverdale klok en bepaalde plafondspots. Ik vind het wel een stoere touch geven aan ons verder landelijke en sobere interieur. De kleur van de kastjes dan? Nouja, die zijn roomwit. Op zich niks verkeerd mee. De afzuigkap? Sja, ik vind hem niet mooi zo met dat groenige glas. Ik heb liever zo'n mooie gesloten afzuigkap met schouw waar ik een mooie krans op kan zetten maarja, deze werkt wel goed. Het werkblad dan? Aaahh, daar zul je het hebben! Het werkblad is van kunststof, een melamine houtstructuur... in beuken! Sorry, maar dat is gewoon écht niet mijn smaak. Die glans alleen al (blegh!). Hoewel kunststof zelf wel weer heel erg handig in gebruik is maar anderzijds, ik snij nooit iets op het werkblad zelf, daar pak ik toch altijd een houten snijplank voor. 


Zo zag de keuken er eerst uit. Dit is nog even een foto uit de verkoopbrochure, hij is namelijk al een tijdje wat meer in landelijke stijl gedecoreerd. De vloertegels hebben we wel zelf nieuw gelegd maar de rest hebben we zo overgenomen van de vorige bewoners. Maarja dat werkblad... daar moest volgens ons nu echt wat aan gedaan worden. Qua uitstraling dan... Dus gelijk maar een sterke primer speciaal voor kunststof gehaald, verf uitgezocht en direct aan de slag gegaan. Sja, als ik eenmaal iets mijn mijn koppie heb. ;) Eerst heb ik het hele werkblad licht opgeschuurd, goed schoongemaakt en ontvet en in de primer gezet voor een goede hechting van de verf op het kunststof blad. Ook de ladekast in de nis links en de beuken planken onderaan tegen de bovenkastjes meegenomen.


Hier staat het blad in de eerste laag primer. Daarna heb ik de verf in 2 goed dekkende lagen aangebracht. Tussentijds goed laten drogen volgens de vooorschriften. We wilden graag een warme grijstint op het werkblad dus kozen we voor de kleur Puur turf van Flexa in een goede kwaliteit. Op terpentinebasis en in zijdeglans. Het is tenslotte wel een keukenblad dus de verf moet wel tegen een stootje kunnen. Helaas oogde de verf op het werkblad iets groeniger als op de verfstaal maar het was nog steeds een stoere kleur. Om hem extra krasvast te maken besloot ik hem af te lakken met een sterke matte lak speciaal voor vloeren. En toen... toen ging het gruwelijk mis! Ohh echt... ik kon wel janken, al die moeite voor niks! Wat was er nu gebeurd? In al mijn enthousiasme had ik het verkeerde blik lak gekocht, geen lak op terpentinebasis zoals de onderlaag maar op waterbasis. Dom, dom dom! Helaas pakte dit zo uit...


Je kunt gerust spreken van een drama!! De verf scheurde gewoon, het hele blad werd voorzien van een soort craquelé afwerking. Creatief en uniek, dat wel... maar mooi en praktisch allerminst! Uiteindelijk vond ik het blad sowieso in zijdeglans nog te glimmend en aangezien de kleur toch wat groeniger uitviel dan we voor ogen hadden besloten we het hele blad weer kaal te schuren en opnieuw te beginnen. En dat hebben we geweten. Phoe, wat een *piep* werk!


Na even ploeteren zagen we het niet meer zitten, dat geschuur. We kregen er lamme armen van. Dat de verf van goede kwaliteit was, kon je wel stellen want het ging er zelfs met de schuurmachine met grof schuurpapier erop heel moeizaam af. Dus toch maar naar de verfafbijt gegrepen. Een half uurtje voor het slapengaan zodat het die nacht goed kon uitdampen. Dit keer had ik niet voor Alabastine maar voor eigen merk van de Karwei gekozen en daar ben ik achteraf heel blij om want die stinkt ten eerste veel minder en ten tweede werkt die ook nog eens veel beter. Na een half uurtje gleed de verf er op de spatels in onze handen zo in repen af, wat een geluk! De volgende dag gelijk de deur wijd open gezet om even extra te luchten en het werkblad nog even opgeschuurd en met een schuursponsje met wat Cif erop goed schoongemaakt. Er was nauwelijks nog een spoortje verf of primer te bekennen, alsof we er nooit aan begonnen waren. :) Op naar stap 2.

Bij de verfhandel kochten we dit keer primer op waterbasis en een goede sterke matte kleurlak van Pure (by Flexa Colorlab) op waterbasis. Deze lak is mat, krasvast en bijzonder sterk. Dit keer kozen we wel voor een andere warme grijstint die we speciaal lieten mengen. Na weer een goede laag primer 2 lagen verf opgezet, en nog een laag matte transparante vloerlak erop gezet. Alles zit nu strak in de matte lak (veel mooier) en is dan ook echt helemaal naar mijn zin! Ik heb de verf overigens gewoon lekker opgezet met een kwast want ik vind dat 'streperige' juist wel mooi in een landelijke interieur passen.


Hier zie je alvast een klein stukje van de ladekast (de verf is nog aan het drogen). 

BENIEUWD NAAR HET EINDRESULTAAT? 
Dan zul je (net als ik) nog even moeten wachten want voordat ik het eindresultaat laat zien moet er nog wel e.e.a. gebeuren. Zo wil ik de witte muren in de keuken voorzien van een kleurtje en moeten de randen van het werkblad nog even opnieuw met kit worden afgewerkt. Verder hangt er nu nog steeds niks voor de ramen want ik ben er gewoon nog niet uit wat ik daar wil. In de woonkamer hangen vouwgordijnen maar hier in de keuken met die vettigheid vindt ik dat niet echt praktisch. Er is best veel lichtval in de keuken dus het mag allemaal wel wat donkerder. Ik hou van donkere kleuren. Geeft een mooie intieme sfeer aan de ruimte. Zo vind ik luiken voor de ramen wel een mooie en praktische optie maar goed, daar gaan we nog even over nadenken. Wordt dus nog vervolgd. :)

Liefs Marieke

26 opmerkingen:

  1. Marieke, ik ga maar metéén door naar je laatste foto...haha.... het oogt wel héél mooi ik
    ben héél benieuwd naar het geheel hoor, zal veel mooier zijn dan wat het was !
    Wat een pech heb je gehad ....zo'n werk ..... dan alles er weer af !!!
    Zie er naar uit om straks de foto's van het geheel te zien...
    Fijne dag nog
    Liefs Kathy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Woow wat een werk. Hi hi ik ben wat anders van plan met het aanrechtblad. Eerst volgende week vouwgordijnen naaien. Die wat ik had hangen heb ik geverfd en zijn totaal mislukt :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohhh, wat was dat balen Marieke...de stoom kwam je vast uit de oren. Wat moet je dan alert zijn op materialen hè, ik wist overigens ook niet dat dat zo'n verwoestend effect kon hebben. Gelukkig is het na hard zwoegen toch weer goed gekomen. Ik volg je keukenproject met veel interesse, want jouw verhaal zou de mijne kunnen zijn. De keuken is hier ook te goed om te vervangen, maar ik zou er wel het een en ander aan willen veranderen.

    Succes met het vervolg! Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O wat een pech! Dat je nog zin had om weer opnieuw te beginnen, maar je had natuurlijk geen keus........... Ik vind het nu al (laatste foto ) erg mooi worden. Ben benieuwd naar het eindresultaat!

    Succes verder!
    groet, Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Marieke, wat een vreselijke klus en wat een pech, balen zeg!!! Dan zakt je echt even de moed in de schoenen. Maar gezien je creativiteit komt het wel weer goed en ben je straks alsnog heel erg blij....ben benieuwd !!

    Groetjes Dinka

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als dat op een oud kastje gebeurt was, had ik het nog mooi gevonden ook...maar op een aanrechtblad kun je dat niet gebruiken.
    Kijk maar uit met afbijt...ben van het weekend behoorlijk ziek geweest door die rommel...ik had wel een ander merk.
    Nou Marieke...ik ben benieuwd wat er van je aanrechtblad geworden is.

    Fijne Avond nog,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Whauw ! Dat je dit aandurft , een heel groot werk zeg zo 'n werkblad schuren , primen en schilderen , ben héél erg benieuwd naar het eindresultaat .
    Maar jou kennende, komt dit wel goed
    Groetjes , jilly

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh Marieke, wat verschrikkelijk. Toen ik begon te lezen dacht ik, die hebben een nieuw aanrechtblad gezet. Maar je hebt het zelf helemaal opgeknapt! Wat een werk en wat zal je gebaald hebben van de eerste keer.
    Gelukkig is het nu naar je zin en ben ik heel benieuwd hoe je de keuken verder af gaat maken.
    Heel veel succes!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Pfffff Marieke ...wat ben je druk.....word wel mooi hoor !!...liefs van mij...x !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ah, dat was balen zeg. Ja het beste is dan maar gelijk de boel opnieuw aan te pakken.
    De volgende keer kijk je wel twee keer op het blik. Maar het is vast heel mooi geworden!
    Succes verder met de rest!
    Fijne avond, liefs Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jeetje...wat een pech! En het idee dat je dan alles weer over moet doen: ik zou geloof ik he bijltje erbij neer gooien! Maar ja....het moet toch hè. Nu heb je toch wel eer van je werk, ben benieuwd hoe het in z'n geheel zal zijn. Succes.

    groet Trijnie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Na het lezen van je blog en het zien van de foto's dacht ik eerst ook dat er een nieuw aanrechtblad geplaatst zou zijn. Maar nee, de aanhouder wint. Dat hebben jullie ook vast gedacht. Zo heb ik 32 jaar geleden de grijze voegen van de witte tegels op de muren van het toilet behandeld met voegenwit. Volgens de reclame indertijd een fluitje van een cent. Ik vergeet het mijn hele leven niet. Op woensdag avond van 7 tot 12 uur bezig geweest met het schoonmaken van de tegels en de vloer. Het heeft zeker een halfjaar geduurd voordat de vloer vrij was schilfers van het voegenwit. In mijn herinnering nog langer. Donderdag (de volgende dag) was Hemelvaartsdag. Had afgesproken met een zus en mijn vriendin om te gaan dauwtrappen. Om 6 uur 's morgens op de pedalen naar Arnhem( Kruller Muller) vanuit Garderen en weer terug via Hoenderloo.naar Garderen. Het zijn gewoon leuke doe het zelf ervaringen.Lieve groet vanuit Garderen. Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeetje Ellen, dat is ook een pech zeg! Ja dat soort dingen vertellen ze er van te voren niet bij haha. Achteraf kan ik zelf zelf ook wel om lachen hoor en je leert er weer van dus dat geeft ook niet. Het eindresultaat is nu erg mooi en daar gaat het om!

      Liefs Marieke

      Verwijderen
  13. Oooh wat een klus. En wat een vette pech! Ik vind het wel stoer dat jullie het gewoon weer geprobeerd hebben. Ik geloof dat ik het blad er uit gesloopt had hi hi.
    Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.
    Groetjes van Aleta

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een verhaal, ik zie het helemaal voor me, je zou bijna ( of helemaal) in tranen uitbarsten. Maar dat tipje van de sluier ziet er al goed uit en ik ben benieuwd naar de rest!!!!! Succes!!!!
    Groetjes Silvia.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Pff wat een verhaal, maar het zal vast wel goedkomen.
    Je weet nu wel dat je dat nooit meer fout zal doen, om een waterbasislak over een terpentinebasis verf te zetten. Weer een ervaring rijker.
    Ik heb al jaren vouwgordijnen in de keuken en dat gaat prima hoor!!

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Jee, wat een werk! Ik wist ook niet dat een verkeerde basis zo'n effect kon geven. Leuk als je dit effect wilt creëren op een kastje, maar niet op je aanrechtblad. Ik had 'm geloof ik van frustratie zo eruit gekieperd!
    Maar de aanhouder wint: het ziet er alweer veelbelovend uit. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Succes verder!
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Tjee, daar zijn jullie wel even zoet mee geweest zeg, maar als het eindresultaat naar jullie zin is, ben je al die ellende snel vergeten hoor ;-). Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

    Liefs Reineke

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh Marieke, wat zul jij gebaald hebben! Maar het gaat weer goed komen! Het is even werk maar dan heb je wel wat:-) En als het dan straks klaar is , ben je alle ellende snel weer vergeten. Ben benieuwd hoe er uiteindelijk uit gaat zien. Veel succes.

    Liefs Gonda

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Tjonge dat is balen zeg, maar ik weet zeker dat het mooi word!! Succes!! Gr. Jac....

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat erg en dan al dat werk. Dat doe je dus nooit meer verkeerd. Hoop dat het mooi wordt! Hier is ook al zat fout gegaan hoor, maar nu heb je er weer een leuk verhaal bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een werk en allemaal voor niks pfff wel een goeie les, dit doe je nooit meer verkeerd maar ben wel heel benieuwd naar het eindresultaat . Fijn weekend bezig bijtje:-))
    Groetjes Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Marieke,

    Met verbijstering je aanrechtbladverhaal zitten lezen...inderdaad wat een *piep* klus, maar wat ik zie van het resultaat, het is het wel waard geweest.
    Wordt vast een plaatje die keuken van jullie.
    Ik heb je gevonden via andere bloggers en dacht...hey haar zie ik ook vaak reageren...even kijken :)
    Leuk hoor je blog, ik blijf je gezellig volgen :)

    Fijn zonnig weekend en lieve groet, MJ (seeshappyhome.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik vond je keuken sowieso al erg mooi hoor, eigenlijk allebei mooi gemaakt! Nooit geweten dat het zo rot klus is. Maar je hebt het overleefd!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hallo Marieke ook ik ben van plan aanrechtblad te gaan schilderen ben heel benieuw hoe het nu uitziet of met mooi blijft

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo Marieke ook ik ben van plan aanrechtblad te gaan schilderen ben heel benieuw hoe het nu uitziet of met mooi blijft

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je een berichtje achter?
Dank je wel!! Ik lees ze altijd erg graag! :)
♥ Liefs Marieke

© Marieke Kromme . Thema Eenvoudig. Mogelijk gemaakt door Blogger.



Gerelateerde berichten voor WordPress, Blogger...