header

woensdag 30 april 2014

♥ Oud Frans bureau

Althans, ik heb de 'allure' van een oud frans bureau... enigszins proberen na te maken hihi. Voor zover dat gelukt is tenminste. Van origine is het bureau gewoon een kaptafel van de Ikea. Best een leuk ding hoor maar daar moest toch wel wat anders mee te doen zijn. Het blad was net als het onderstel antraciet gebeitst en het model verder is goed maar ik wilde er gewoon graag een mooi oud houten blad van maken.


In mijn vorige post vertelde ik al dat ik het onderstel met een krijtverf van le Noir en Blanc in de kleur zinc grey had geverfd en het blad ook al helemaal kaal had geschuurd.


Zoals je ziet was het blad echt nog veel te gaaf en te strak. Hier zie je ook gelijk het gereedschap waarmee ik het bureau heb 'mishandeld' hihi. Ik heb er eerst maar even flink (plaatselijk en onregelmatig) wat putten, deukjes en krassen in gemaakt. Met een beitel groefde ik diverse lijnen in het blad zodat het lijkt alsof het blad is opgebouwd uit verschillende planken. Helaas ging dat niet altijd helemaal recht, maar ach, dat heeft ook juist wel zo z'n charme. De putjes, deukjes, krassen en lijnen vulde ik op met zwarte schoensmeer (een tip die ik onbewust meekreeg van een 'anonieme' lezeres, bedankt Chantal!) en veegde ik vervolgens weer uit over het blad met veel water. Her en der liet ik bewust wat druppels intrekken voor een vlekkerig effect. Vervolgens heb ik met zwarte impregneerolie vlekken op de tafel gemaakt, gewoon echt heel slordig. Daarna uitgewreven met een doek zodat alle naadjes goed gevuld waren. Met een natte kwast bracht ik het blad iets op kleur met krijtverf (weer uitgewreven) en schuurde ik het blad wat op met schuurpapier en een staalborstel. Toen slordig afgenomen met een in ammonia gedrenkte doek en af en toe wat druppels dikbleek toegevoegd zodat hij plaatselijk wat zou oplichten. Daarna het proces gedeeltelijk nog eens herhaald voor een mooi verweerd effect. Op alle vier de hoeken sloeg ik er voor de sier een grote platkopspijker in.




Het is lastig te fotograferen want hij heeft echt een mooie matte, verweerde uitstraling. Het blad steekt nu ook mooi af ten opzichte van het onderstel en je zou echt niet meer denken dat dit een Ikea bureau is. Nu staat er nog een normale computer op met groot 22" beeldscherm maar het is de bedoeling dat hiervoor in de plaats gewoon een laptop komt te staan (minder opzichtig, en wel zo gemakkelijk). Onze vorige laptop heeft er de brui aan gegeven dus vandaar dat we de normale computer maar weer even van zolder hebben gehaald. Mijns inziens in ieder geval wel weer een geslaagd projectje...



Althans... Totdat ik een echte mooie oude werkbank vindt, want dat lijkt me op deze plek echt mooi robuust staan. Maarja, vaak voldoet de maat niet helemaal of zijn ze me toch te nieuw of te netjes. Hij mag wel lekker stoer zijn. En tegen de tijd dat ik die heb gevonden, heb ik vast wel weer een ander plekje voor dit bureau bedacht. :)

Verder heb ik afgelopen maandag nog weer een pot in opdracht gekregen dus zo blijf ik lekker creatief bezig! Ook nog wat leuke aankopen gedaan, maar die laat ik de volgende keer zien. Fijne dag allemaal!

Liefs Marieke

29 opmerkingen:

  1. Ook dit is jou wel toevertrouwd. Je bureautje is mooi geworden! Je hebt ook een hele mooie blog, ik geniet met je mee.
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet te geloven zeg, wat jij van een Ikea kaptafel gemaakt hebt...ben op het moment ook met een kastje bezig, wat ook oud en verweerd moet worden...leuk werk vind ik dat...project geslaagd zou ik zeggen.

    Fijne Dag nog,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou zeg die Franse charme heb je er zeker ingelegd! Ik ben geen liefhebber van ikeameubels in mijn huis, maar jij weet hier een mooi doorleefd bureau van te maken :-) mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Marieke, ik zit naar de juiste woorden te zoeken maar vind ze niet ....zo mooi dat jij dat gedaan hebt....prachtig gewoon zeg !!!!!! ik heb hier nog een wit blokker console staan je-weet-wel met rieten mandjes in...koopje omdat het blad beschadigd was...wel nu weet ik wat ik ga proberen op het blad :-) als je niet oppast krijg je ook nog kastjes-opdrachten .....
    fijne dag nog
    liefs kathy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze metamorfose vind ik bijzonder geslaagd. Blijkbaar was de onderlaag al van hout en niet zoals ik dacht van spaanplaat. Hier kun je weer heel lang plezier van hebben.

    Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amai super mooi geworden!!!!!!!!
    Ik bekende het bureautje niet meer, een Total make over!

    Groetjes Jilly

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt ik sta perplex wat jij van zo'n tafeltje hebt kunnen maken. Geweldig. En wat Past het goed bij de sfeer. Mijn complimenten hoor.
    Liefs Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is dat goed gelukt zeg. Heel mooi! Zo zie je maar weer, van bijna alles valt wat te maken.
    Liefs Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk buro....fijne avond liefs Ria...x !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Marieke dat is geweldig, wauw jij bent echt lekker bezig en elk project doe je maakt ziet er echt fantastisch uit xx fijne avond , Nicole x
    (En gaan we nu massaal naar ikea voor dat kaptafeltje !!! )
    😄

    BeantwoordenVerwijderen
  11. SUPER!!,
    Wat heb jij er iets moois van gemaakt!
    Ikea meubel is echt onherkenbaar geworden! Geweldig!

    Fijne avond nog,
    Groetjes, Diane

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Daar heb je echt iets heel erg moois van gemaakt Marieke....
    Liefs, Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hihi....ik zag het totaal niet voor me hoe het zou worden, vooral nadat ik de foto gezien had! Maar....wat heb je er wat moois van gemaakt zeg! Fijn dat je eerst je frustraties kan botvieren met beitels e.d. je hoeft niet zo netjes te werken!
    Ik geloof dat ik ook maar eens rond ga kijken in huis!

    Groet Trijnie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik bewonder je geduld om er zoveel werk aan te besteden, maar je hebt er werkelijk een mooie tafel/bureau van gemaakt.
    Leuk dat je helemaal een adresje wordt om mooie potten te maken!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  15. jee marieke dit is wel een hele mooie ikea hacker groetjes caro

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wauw Marieke, dat is mooi geworden, t zijn idd net planken! Super leuk bureautje is het op een mooi plekje!

    Lieve groet Dinka

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Niet gedacht dat dit een meubelstuk van Ikea was...heel mooi opgeknapt.
    Zit wel wat werk in maar dan heb je ook wat!
    Waar haal je de tijd vandaan..straks krijg je nog veel meer opdrachten...haha!

    Liefs,
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  18. OMG Marieke! Beste ikeahack ooit idd! Ik vind het prachtig geworden. De een freubelt armbandjes de ander gaat wat grover te werk;) wij hebben maar een heerlijke hobby. En dat van die platkopspijker...ga ik van je overnemen! Gr. Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zeer geslaagd, zo is ie mooi geworden hoor!!

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Niet te geloven en dat van een i.kea bureaus!!!!! Geweldig!!!!!
    Groetjes Silvia.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik reageer eigenlijk niet zo vaak maar: Wauw, echt goed gelukt hoor! Nou die franse charme heeft het zeker!!! Maar eigenlijk is het gewoon je eigen opper-Hollandse creativiteit die je zover brengt. Weer heel erg geslaagd zoals het meeste dat jij onder handen neemt.

    Lieve groet,
    Maaike

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Tjongejonge....creabea. Prachtig. Ik volg je stiekum hoor en af en toe mailen we ff over eetkamerstoelen hihi. Groetjes monique (zonder blog)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ongelovelijk wat een verandering! Helemaal verbaasd, zo mooi!

    Als die ooit verkocht wordt.. houd ik me aanbevolen!!

    Liefs Saskia

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat een makeover zeg. Echt geweldig dat je zoiets van een Ikea meubel kunt maken. Knap gedaan!

    Liefs, Cynthia

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat gaaf geworden zeg dat noem ik nu creatief ;)
    Heel knap gedaan. Het is nu echt geen Ikea meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hoi Marieke,
    Wat is dit goed gelukt zeg. Het is een super mooi bureautje geworden. Lekker verweerd blad, daar hou ik ook zo van... super gedaan.
    Fijne dag vandaag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat is je bureau prachtig geworden! Je ziet echt niet dat het een strak Ikea meubel is geweest. Heel erg goed gelukt!
    Groetjes van Aleta

    BeantwoordenVerwijderen
  28. ziet er stukken beter uit zo. Super gedaan en n goeie tip om te onthouden :))
    Fijn weekend en geniet van je brocante bureau
    grtzz Brigitte

    BeantwoordenVerwijderen
  29. wowerdewow!!!!!! das gaaf gelukt!
    ik zie je al bezig! hahaha heerlijk zeg, kun je al je frustraties op kwijt!!
    echt een top idee, leuk leuk

    groetjes, inge

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je een berichtje achter?
Dank je wel!! Ik lees ze altijd erg graag! :)
♥ Liefs Marieke

© Marieke Kromme . Thema Eenvoudig. Mogelijk gemaakt door Blogger.



Gerelateerde berichten voor WordPress, Blogger...