header

zondag 16 februari 2014

♥ Ode aan grijs

Na op diverse blogs veelvuldig de kleur grijs in huis te hebben zien, ben ik dan eindelijk ook overstag gegaan. Jeetje, zij ook al? zul je nu misschien denken. Maar ja inderdaad! Ook ik heb me laten verleiden... Ik ben langzamerhand steeds verliefder geworden op dat sleetse, dat matte poederachtige effect dat grijs kan hebben. Gedeeltelijk overstag gegaan weliswaar, want de bank en fauteuil zijn nog in prima staat en voorzien van een modderkleurige grof geweven stof, zo ook enkele muren in de woonkamer, de nieuwe eetkamerstoelen hebben een zacht glanzende taupekleurige stof (neigt wel naar warm grijs) en dan heb ik nog enkele roomwitte en zandkleurige elementen in huis, naast het vele hout met zijn diverse schakeringen, waar ik zo van hou... Kleuren zul je bij mij niet snel in huis zien. Ik heb het weleens hoor, maar dan is het ook zo weer weg. Zo heb ik wel een roze kamer in huis, maar daarover een andere keer meer. Opzichtige kleuren vervelen me veel te snel en bovendien werken ze nogal in op mijn stemmingen. ;)

Maar GRIJS... Grijs laat de aanwezige kleuren in elkaar overvloeien en smelt samen met de omgeving. Grijs laat andere kleuren spreken. Grijs kent zoveel tinten en is toch neutraal. Niet te opzichtig. Grijs verzacht, grijs geeft rust, kalmeert... brengt evenwicht. Grijs leeft! Waarom heb ik niet eerder grijs in huis gehad?! vraag ik me nu af. Hoewel ik al wel wat antraciet in huis had, en wat zwart. Is toch ook een beetje afgeleid van grijs... Maar ach, voor alles moet een eerste keer zijn en ik wil ook weer niet doordraaien en alles vervangen. Ik hou namelijk ook wel van contrasten maar die zoek ik meer in oud en nieuw, glad en structuur...

Anderzijds, ik kan natuurlijk wel bestaande elementen in huis vergrijzen! Zodoende ben ik dus al diverse keren in de weer geweest met paste wax en met matte verf, en ja... langzamerhand wordt het steeds meer een geheel in ons interieur. Wordt het steeds meer dat stoere landelijke plaatje wat ik voor ogen heb. Maar wel een persoonlijk interieur waarin geleefd mag worden. En dan te bedenken dat we dit huis afgelopen jaar in de verkoop hadden gezet om er vervolgens een krappe 2 maanden later achter te komen dat we toch eigenlijk best verliefd op ons eigen huisje waren en hem abrupt weer uit de verkoop trokken. Met wat aanpassingen hier en daar hebben we het dan toch veel meer naar onze stijl weten af te werken zodat we weer meer tevreden zijn. En daar zijn we nog steeds mee bezig...

Maar goed, ik dwaal af. Ik had het over vergrijzen. ;) Nu heb ik thuis diverse potjes matte verf en paste wax in grijstinten staan... en toegepast! Nu hou ik wel van een sleets effect dus heb ik het daarna nog even doorgeschuurd om dat effect te bereiken. Zo heb ik al een lampenkap geverfd met Le Noir & Blanc, zinc grey... (hier was hij nog aan het drogen)


En wat fotolijstjes... (op de foto zien jullie mijn dochtertje Zaïra, ze was toen nog geen dag oud)


Verder heb ik nog een tijdschriftenbak van de kringloopwinkel met paste wax carbon behandeld en ook weer doorgeschuurd...


En heb ik de oude houten kinderstoeltjes onder handen genomen met paste wax carbon... Wat vooral zo leuk is dat ik deze stoeltjes ooit voor slechts € 3,- per stuk (!!) via Marktplaats kocht voor Zaïra en ze heeft er nog elke dag plezier van... Je kent ze vast nog wel, van de kleuterschool vroeger.

 

Maar ik heb nog wel één en ander op mijn verlanglijstje staan hoor! Zo zou ik graag de roomwit gestuukte muren in de keuken van een grijs tintje willen voorzien en wil ik nog wat grof linnen kussentjes voor op de bank maken in verschillende tinten zand/grijs. En misschien zelfs ook nog een mooie plaid, want ik mag toch wel zeggen dat Proetske van EasyLiving me daarin heeft geïnspireerd. Ik zag diverse mooie varianten op haar blog voorbij komen. En al jaren wil ik dolgraag zo'n mooi (overigens niet altijd praktisch) grijzig betonnen aanrechtblad met van die heerlijke oneffenheden erin. Maarja, helaas laat het budget dat nu even niet toe. Ach, en zo blijf je dromen en zo blijf je bezig... Maar daar weten jullie ook alles van, nietwaar? ;)

P.s: Zoals jullie wel kunnen zien is de vloer ook echt aan een ander kleurtje toe (hij lijkt wel steeds meer oranje te worden, ieww!). Maar daar gaan we in het voorjaar aan beginnen!!

Fijne zondag nog allemaal! Geniet er nog even lekker van want het is prachtig zonnig weer!

Liefs Marieke

20 opmerkingen:

  1. Haha...jij bent ook overstag...maar je hebt gelijk hoor, grijs verveelt nooit...en laat inderdaad andere kleuren meer spreken, ik zie dat nu heel goed met mijn muur in de Canvas.
    Leuk die stoeltjes van 'vroeger' die ken ik nog wel.
    En dromen houden is leuk, ik moet er niet aan denken, dat ik nu in een kant en klaar huis zat...ik loop veel te graag met de kwast rond...en de badkamer staat ook nog op mijn verlanglijstje....en....en....hihi....
    Fijne Zondag nog.

    Groetjes,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahaha....je maakt gelijk alles grijs......mooie foto van je dochter....liefs fijne zondag....x!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heb je het mooi gemaakt Marieke, alhoewel bij mij
    (bijna) geen grijs te bespeuren is in mijn huis vind ik
    het wel héél mooi, de woon en zitkamer en keuken
    zijn ongeveer 2jr geleden geschilderd in Oyster en Truffle van Pieter Porters….!!
    En dromen…bij ons zeggen ze "dromen zijn het lange leven ….."
    Ja de plaids van Dinka hebben me ook geïnspireerd, vroeger toen mijn dochters nog klein waren naaide ik héél veel…maar ik denk dat het héél leuk om doen moet zijn zo'n plaid maken…heb ondertussen een verhuisdeken besteld maar is nog niet aangekomen… straks overal stofjes gaan verzamelen…hihi...
    Fijne zondagavond nog
    ene…sweet dreams….:-)
    Liefs Kathy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zit in de zand-bruin-taupe fase en die bevalt (nog) prima, maar nog zoveel klusplannen en budget waardoor niet alles tegelijk kan, maar het wordt wel steeds meer ons huisje. Zo leuk dat jij ook weer helemaal geïnspireerd bent en richting grijs gaat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben ook sinds twee maanden de wanden in de woonkamer in grijs tinten geverfd. Nu ga ik langzaam alles omgooien van bruintinten naar grijstinten gecombineerd met grijs/beige zandkleur. Ik wil niet alles grijs
    hebben.....
    Maar dit gaat natuurlijk niet in een keer, maar dat vind ik niet erg. Zo heb je steeds iets nieuws.

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je overgaat naar de grijstinten. Het is leuk om zo af en toe eens wat anders in huis te hebben. Ik ben nog steeds weg van bruintinten. Als ik bij de kringloop ben dan gaat mijn voorkeur altijd uit naar de bruine hoek. Ik ben benieuwd hoe mooi het bij jou wordt. Groetjes, Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh nee hoor, bij mij word ook zeker niet alles grijs! Ik ben daarvoor veel te veel weg van kleuren als taupe en modder en hout. Maar ik vind het wel een mooie aanvulling en zoals in mijn tekst al genoemd: grijs laat andere kleuren spreken en tegelijkertijd vloeit het samen waardoor je toch een geheel krijgt. Ik heb ook nog steeds roomwitte, mat zwarte en zandkleurige elementen in huis en die zullen er ook blijven. Het geeft tegenwicht en tegelijkertijd balans. :)

    Liefs Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk toch, hoe dan langzaam je huis een 'thuis' wordt. Iedereen heeft z'n eigen kleurenscala waarbij hij zich goed voelt. Bij mij zijn dat nu eenmaal lichte kleuren, maar daar hoort ook grijs bij. Het is zoals je schrijft: grijs kan bij alles eigenlijk en 'lift' die andere kleur op. Dat is nu ook het leuke van bloggen, geinspireerd worden door andere huizen en daar uithalen wat voor jou werkt. En vooral verder dromen...een mens moet wat te wensen hebben.
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij mij is het een combi van grijs en naturellen...De stoeltjes die ken ik ook nog wel heel leuk.

    Fijne week!
    Liefs, Marjonel

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Marieke,
    Wat een prachtig eerbetoon aan 'Grijs'. Ik vind het ook heel mooi, maar toch zie je het hier in huis nog niet zo veel. Hier en daar wel een beetje, een muur in de hal is grijs, en de muren boven de witte tegels in het toilet zijn grijs. O ja, ook een klein muurtje in de woonkamer... maar verder niet zo veel, behalve nog een paar kleine details... Ik vind het prachtig zo... Ons huis is niet zo erg licht en als ik de muren allemaal grijs zou maken, zou ik nooit meer een foto binnen kunnen maken zonder flits... snap je?
    En vergrijzen heb ik met een paar meubeltjes ook gedaan... prachtig vind ik dat, dat natuurlijke verloop van hout...
    Ik vind je lijstje en de stoeltjes heel erg mooi zo...
    Fijne avond en heel mooie nieuwe week,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Die kleine stoeltjes zijn wel heel leuk geworden zeg met die paste wax!!

    Liefs Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zou zo zeggen goed bezig.... Ik weet nog dat ik met grijs begon dat waren de gordijnen in de slaapkamer. Mijn man vond de kleur helemaal niets. Maar gelukkig is ook hij de kleur gaan waarderen. Het is een mooie rustige kleur die niet verveeld. En als je de mooie landelijke sfeer wil tja dan gaan we voor de bijl he?
    Lieve groet Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heerlijk toch om erachter te komen dat het huis waar je woont toch nog niet zo gek is..;-))
    Die kleine stoeltjes zijn echt superschattig!!
    Lekker doorgaan met telkens een stukje aanpakken van je huis, dan groeit het helemaal naar je toe!

    Liefs Dineke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Grijs en naturel vind ik een supermooie combinatie....
    Je stoeltjes zijn mooi zeg....en je foto in het mooie fotolijstje is lief!
    Fijne week Marieke.....liefs,Hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooi combinatie hoor, hier ook naturellen en grijs...heerlijk rustig sfeertje geeft het:-)

    Liefs, Dorine

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooi, grijs met naturel. Dat zie je hier in huis ook hoor! Die stoeltjes zijn echt leuk geworden.

    Liefs Gonda

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Tjonge wat een ode aan de kleur grijs zeg ha ha, mooi gesproken marieke!!!

    En ja nou zoals je wellicht in mijn berichten al wel gelezen zult hebben. Zit/zat ik ook met zo'n vloer. Die van ons heeft een hele rode ondertoon. MAARRR... inmiddels heb ik hem geschuurd pff wat een werk. Maar ik ben me nu aan het orienteren op diverse manieren van beschermen en kleuren. Je wordt op de hoogte gehouden

    Lieve groet,
    Gerralda

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een leuke stoeltjes zeg! Nou en je hebt gelijk hoor, grijs is er in zoveel tinten dat het een prachtige kleur is. Geniet maar fijn van al je voorpret en plannen!

    Lieve groet,
    Alberta

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ziet er super uit heerlijk toch lekker bezig te zijn en steeds een beetje meer naar je droom te werken ... het begin is er en hoeft niet duur te zijn geniet van way je heb ... wat een prachtige foto van je dochtertje ... nog bedankt voor je lieve reactie op mijn blog word ook gelijk volger bij jou ..nog een fijne week lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Nog bedankt dat me even vertelde dat mijn deegrolletje eigenlijk een klosje is...Maar hij blijft mooi.

    Liefs, Marjonel

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je een berichtje achter?
Dank je wel!! Ik lees ze altijd erg graag! :)
♥ Liefs Marieke

© Marieke Kromme . Thema Eenvoudig. Mogelijk gemaakt door Blogger.



Gerelateerde berichten voor WordPress, Blogger...