header

zondag 12 januari 2014

♥ Mijn eerste pot met tegellijm

Ik hou zo van die uitstraling van vergrijsde, verweerde oud stenen en houten structuren. Dat geeft echt zo'n fijne landelijke sfeer in huis. Maarja, die potten zijn in de winkel best wel aan de prijs. Dus na op diverse blogs (Het Moonhuis en My Choice) te hebben gezien dat je hele leuke dingen kan doen met tegellijm, heb ik mezelf er ook maar eens aan gewaagd. Ik had nog een eenvoudige glanzende pot in de kelder staan die daar maar stond te verstoffen (niet meer naar smaak en niet meer passend in ons interieur) dus ik bedacht dat dit maar mijn eerste proefmodel moest worden. De pot is qua vorm niet echt speciaal maar mooi en groot genoeg om het eerst eens op te proberen. 


Wat daar aan vooraf ging, lees je hier... We hadden gelukkig nog wat grove tegellijm (poeder) staan die we destijds hadden gebruikt voor de tegels en borders in de tuin. Dus ik mijn mouwen opgestroopt, mijn kliederschort aangetrokken en aan de slag gegaan. Manlief keek wantrouwend vanaf de bank toe, wat ik me nu weer op de hals haalde met die nog 'mooie' pot. Ik bedekte de eettafel met tafelzeil (ik doe al mijn klussen gewoon op de eettafel) en maakte een papje op de juiste dikte ingemaakt met tegellijm-poeder en water. Vervolgens heb ik dat smeerseltje gewoon lekker nonchalant en slordig met een spalterkwast op de pot aangebracht. Ik heb overigens geen primer gebruikt hoor, daar heb ik ook het geduld niet voor. ;) Ik hou wel van dat robuuste en grove dus een kloddertje hier of daar vind ik geen probleem. 


Na een nachtje drogen, ben ik snel naar beneden gelopen. Ohh, wat was ik benieuwd! Hij was mooi grijs opgedroogd en overal dekkend genoeg maar voor het fijne heb ik hem nog wel even opgeschuurd. Daarna in de bijkeuken naar wat verfrestjes gezocht. Ik kwam nog matte roomwitte muurverf tegen en matte modderkleurige muurverf, precies datgene wat we op de muren hebben aangebracht dus dan zou het er mooi bijpassen qua kleur. Toen heb ik de pot op kleur gebracht met een heel nat schuursponsje deppend in de verf (afwisselend donker en licht en gemengd) en al druipende over de pot laten lopen zodat de kleuren mooi in elkaar overliepen. Her en der wat donkerder of juist lichter gemaakt zodat hij echt verweerd en vuil lijkt. Daarna heb ik gelijk wat bakpoeder over de nog natte verf gestrooid en met een stoffer over de pot verdeeld voor die mooie matte waas. Nog even licht opgeschuurd en voila! Voor een eerste keer experimenteren met tegellijm vind ik het resultaat heel erg geslaagd. Ik heb hem tijdelijk even een plaatsje in de vensterbank gegeven met een mooie ingedroogde dadeltak erboven op. En ja, manlief is uiteindelijk ook gerustgesteld en tevreden met het eindresultaat. ;)


Liefs Marieke

12 opmerkingen:

  1. Mooi is je pot geworden zeg! Ik ben ook net gestart met tegellijm. Zag op verschillende blogs leuke dingen voorbij komen, dat ik ook maar een poging heb gewaagt. Nog niet helemaal geslaagd zoals bij jou, maar komt vast nog goed :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk is dat hé? Dit was ook mijn eerste probeerseltje hoor, ik moet er nog even wat bedrevener in worden maar ben vooralsnog erg tevreden met het resultaat. Bedankt voor je reactie en succes met je tegellijm-projecten!

      Liefs Marieke

      Verwijderen
  2. Hoi,

    toen de pot droog was bij mij viel het resultaat ook wel mee gelukkig. Heb nog veel meer ideeën voor tegellijm in mijn hoofd, dus kan voorlopig mijn creativiteit wel op de loop laten gaan. Hoe vaker je iets doet, hoe handiger. Maar inderdaad alles moet eens de eerste keer zijn. Heb geen blog anders had ik je mij pot kunnen laten zien. Wie weet ooit nog eens....
    Jij ook succes in je hobby. Ga je zeker volgen, dus zal vast nog meer leuke dingen van je tegen komen.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja jammer dat ik dat niet even kan zien, ben ik wel benieuwd naar haha. Maar leuk dat jouw pot ook goed geslaagd is, dan heb je toch een beetje eer van je werk nietwaar? Ik heb inmiddels al meerder potten aangepakt, daarover binnenkort meer op mijn blog! Bedankt voor je reactie.

    Liefs Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi hebben jullie de tegellijm uit de losse pols aangemaakt en gemengd of hoe het officieel op de verpakking staat???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hem gewoon losjes uit de pols aangelengd met water totdat ik hem zelf dik genoeg vond.

      Liefs Marieke

      Verwijderen
  5. Super gaaf zeg... Ik heb er ook mee gewerkt maar vind die van jou wel heel gaaf. Ik ben je nieuwe volger. Ik vind je blog prachtig liefs Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De pot is leuk geworden. Ik heb zelf ook al een paar potten bewerkt met tegellijm of muurvuller. Muurvuller vind ik makkelijker te verwerken. Ik koop deze bij de Action in een pot. Als ik de muurvuller heb aangebracht dan laat ik deze even een beetje aandrogen. De plekjes die ik te grof vind maak ik iets gladder. Dan een dag/nacht laten staan om uit te harden. Afwerken doe ik op dezelfde manier. Heerlijk om te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi is je pot geworden. Wat leuk om te doen he? Ik heb mijn eerste pot in de vakantie uitgeprobeerd. En was ook zo blij met het resultaat.
    Een fijn weekend, liefs Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is ie mooi......ben sinds kort een volger en wat heb ik al veel moois voorbij zien komen. Ben nu zelf bezig om mijn woonstijl te veranderen van romantisch (RM en zo) naar stoer en sober. Ik heb nu wat oude potten en schalen gehaald bij de kringloop om uit te proberen! Het zal me benieuwen want ik heb het nog nooit gedaan. De muurvuller snap ik inmiddels maar het bakpoeder? Ik neem jou pot maar als voorbeeld maar zo mooi de 1e keer zal het wel niet worden maar proberen kan altijd!
    Ik vind je blog geweldig!
    Liefs Henny

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weet je toevallig de diameter van deze pot? :) Groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een oude koffer die ik in de tuin wil zetten met plantjes en bloemen erin e.d. Echter ben ik bang dat deze door de regen uiteindelijk kapot zal gaan. Zou ik deze met tegellijm in kunnen smeren om dat te voorkomen of moet ik het gewoon maar uitproberen? Ik hoop dat iemand het weet.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je een berichtje achter?
Dank je wel!! Ik lees ze altijd erg graag! :)
♥ Liefs Marieke

© Marieke Kromme . Thema Eenvoudig. Mogelijk gemaakt door Blogger.



Gerelateerde berichten voor WordPress, Blogger...